Petica
Datum
filmski program
In Memoriam Jonathan Demme

Robert Jonathan Demme bio je proslavljeni redatelj, producent i scenarist, dobitnik Oscara za najboljeg redatelja za film ‘The Silence of the Lambs’ i redatelj koji je revolucionirao koncertne filmove svojim uratkom “Stop Making Sense” (1984) za bend Talking Heads.

Tijekom karijere koja se protezala kroz četiri desetljeća Demme je režirao eklektičnu mješavinu filmova, uključujući komediju s Michelle Pfeiffer Married to the Mob; pustolovno putovanja Melanie Griffith i Jeff Danielsa Something Wild; remake političkog trilera The Manchurian Candidate s Denzel Washingtonom i indie dramu s Anne Hathaway Rachel Getting Married. I, naravno, Philadelphia, za koju je Tom Hanks osvojio svog prvog Oscara za najboljeg glumca!

Bio je također i veliki ljubitelj glazbe, punio svoje filmove pjesmama i režirao dokumentarne filmove i videozapise za glazbenike kao što su Neil Young, Pretenders, Bruce Springsteen i Justin Timberlake.

Za razliku od mnogih redatelja svoje generacije, Demme nije završio filmsku školu. Ušao je u industriju kroz prijateljstvo s kultnim redateljem Rogerom Cormanom, koji ga je angažirao da piše i režira žanrovske filmove s nižim budžetima kao Caged Heat, o zatvorenicima u ženskom zatvoru. Demmeov kritički proboj bio je s filmom Melvin i Howard iz 1980. godine o navodnom susretu između vlasnika benzinske postaje Melvina Dummara i povučenog milijunaša Howarda Hughesa.

Njegovi ostali filmovi uključuju Swing Shift, romantičnu priču s Goldie Hawn; Swimming to Cambodia, monolog Spalding Graya i dokumentarac Jimmy Carter Man from Plains, o bivšem predsjedniku. Njegov posljednji film bio je Ricki and The Flash iz 2015. godine, u kojem je glumila Meryl Streep kao ‘stara’ rokerica.

Umro je 26. travnja 2017. u 73 godini.